5 Handy Tips for Product Development 

5 handige tips voor Product Development

Probeer je een product helemaal opnieuw te bouwen of een bestaand product aan te passen? Het lijkt misschien een uitdaging, vooral als je het voor de eerste keer doet. Met de juiste productontwikkelings- tips en inzichten in het gehele proces kom je eenvoudig tot een succesvol product.

In dit artikel bespreken we alles wat komt kijken bij het maken van producten. Zo heb je een duidelijk beeld van waar je aan toe bent.

Laten we beginnen met de basis.

Wat houdt productontwikkeling in?

Productontwikkeling omvat het conceptualiseren, ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van het product aan de doelgroep of de klanten. Het begint met een idee in je hoofd, dat je verder onderzoekt op haalbaarheid. Je moet uitzoeken of een soortgelijk product op de markt verkrijgbaar is en hoe je het daarvan kunt onderscheiden.

Je moet ook bepalen hoe het product aan de behoeften of eisen van de gebruiker zal voldoen. Het proces gaat verder met het maken van prototypes of een MVP (Minimum Viable Product). Het product wordt verder getest en als alles goed gaat, wordt het op de markt gebracht.

Je zou kunnen denken dat software- en productontwikkeling hetzelfde zijn. Ze zijn inderdaad anders. De software ontwikkeling en product ontwikkeling verschilt in de manier waarop het maken van software niet veel onderzoek vergt. Bij de ontwikkeling van producten gaat echter veel onderzoek gepaard.

5 stappen van productontwikkeling

Het hele proces van het maken van de product- of softwareontwikkeling kan in vijf grote stappen worden verdeeld. Deze stappen kunnen verder worden geoptimaliseerd op basis van de projectvereisten.

Stap 1- Ideeontwikkeling

Je moet brainstormen over ideeën om jouw product uniek en nuttig te maken voor gebruikers. Ook is het belangrijk om de behoeften van de eindgebruikers te onderzoeken en hen bij dit proces te betrekken.

Stap 2 – Functies selecteren

De volgende stap is het kiezen van de beste set functies voor het softwareproduct. Het productontwikkelingsteam beslist welke functies of ideeën het grootste potentieel hebben.

Stap 3 – Het prototype/MVP maken

Zodra het productidee en de reeks functies zijn afgerond, begint het bedrijf met het bouwen van een prototype of een MVP. Hiermee kan worden bepaald of het product aantrekkelijk is voor de doelgroep.

Stap 4 – Feedback en productaanpassing

Op basis van de  feedback van de beoogde groep gebruikers is het product aangepast om het aantrekkelijker en bruikbaarder te maken, waardoor een marktklare versie is ontstaan.

Stap 5- Lancering en marketing

In dit stadium wordt het product uitgebracht en zijn er verschillende marketingstrategieën bij betrokken. Dit helpt ervoor te zorgen dat het product de beoogde groep gebruikers bereikt. Op basis van de marktprestaties en feedback kun je het product in iteraties verder aanpassen en vrijgeven om in jouw voordeel te werken.

Hier zijn 5 product development tips

1. Focus op de productontwikkelingsstrategie

Productontwikkelingsstrategie speelt een cruciale rol. Het is gebaseerd op marktonderzoek en helpt ervoor te zorgen dat het product met succes aan de behoeften van de gebruiker voldoet. De meeste ontwikkelingsprojecten mislukken door het ontbreken van een goede strategie.

De strategie omvat een diepgaand begrip van de methoden die betrokken zijn bij verschillende fasen van productontwikkeling. Het maakt aanpassingen mogelijk wanneer dat nodig is in het ontwikkelingsproces. Het is raadzaam om agile te werk te gaan bij het finaliseren van strategieën voor de (voor)ontwikkeling en productmanagement.

2. Voer diepgaand marktonderzoek uit

Marktonderzoek is een van de belangrijkste taken bij het maken van producten. Het helpt je verschillende belangrijke factoren van het idee te identificeren. Een compleet marktonderzoek helpt je antwoorden te krijgen op de volgende aspecten van het product:

  • Wie gaat jouw product gebruiken?
  • Het koopgedrag van jouw klanten
  • Hoe ga je het product onderscheiden van de concurrenten?
  • Naleving van de regelgeving volgens de industriestandaarden die je moet volgen.

3. Laat het product maken door experts

Productingenieurs met relevante vaardigheden en expertise kunnen je helpen het ontwikkelingsproject te versnellen. Ze kunnen ook vaststellen of het idee kan worden omgezet in een succesvol softwareproduct en de juiste technologie-stack om het te maken. Het inhuren van experts met vaardigheden in specifieke technologieën is raadzaam om ideeën uit te bouwen. Als je ze in het team hebt, kun je de fouten en vergissingen in het project voorkomen.

4. Begin met een MVP of een prototype

Een minimaal levensvatbaar product kan je helpen het idee te lanceren met het absolute minimum aan functies om de aandacht van de gebruiker te trekken en feedback te genereren voor verdere wijzigingen aan het product. Met een dergelijke aanpak kun je de levensvatbaarheid van het productidee controleren tegen een deel van de kosten. Het elimineert ook het risico van het maken van een product dat niet aan markteisen voldoet. Op dezelfde manier kan de prototypebenadering je ook helpen ideeën te testen met een kosteneffectief budget.

5. Test het product

Voordat je het product live gaat zetten, is het belangrijk om het uit te testen onder een doelgroep. De doelgroep moet zorgvuldig worden geselecteerd en moet tot dezelfde leeftijdsgroep, hetzelfde geslacht en andere parameters behoren waarvoor het product is gemaakt.

Door de prestaties van het product in deze beperkte groep te controleren, kun je de belangrijkste verbeterpunten identificeren en deze dienovereenkomstig optimaliseren.

Conclusie

Dat draaide allemaal om het maken van succesvolle producten. Bij Zedrox, een productontwikkeling bedrijf, kunnen wij je helpen ideeën om te zetten in succesvolle oplossingen.

Ons team van experts kan je helpen met de end-to-end ontwikkeling. We hebben bewezen specialisten in ontwerpers, engineers en testers die samenwerken om het succes van jouw project te garanderen. Het project wordt geleid door een productmanager die je op de hoogte houdt van de nieuwste ontwikkelingen.