wat is software development

Wat is Software Development?

In ons dagelijks leven gebruiken we verschillende soorten software voor verschillende activiteiten. Tegenwoordig draaien de meeste bedrijfsprocessen en systemen op software- applicaties, maar weet je wat software development is? 

Je zou je kunnen voorstellen dat je software laat ontwikkelen, dat gaat over een groep programmeurs die code schrijft. Maar het is niet zo eenvoudig. Er is meer dan alleen programmeurs die code schrijven.

In deze blog hebben we software development en de verschillende aspecten ervan uitgelegd.

Wat is software?

Software verwijst naar computerprogramma’s, applicaties en besturingssystemen. Het is een reeks programma’s met gegevens die een computer of apparaat vertellen taken of bewerkingen uit te voeren.

Hoewel software geen fysiek product is, zorgt het ervoor dat fysieke producten presteren waarvoor ze bedoeld zijn. 

Wat is software development?

Het proces om software te laten maken door de programmeurs heet software development. In dit proces schrijven de ontwikkelaars computerprogramma’s die als software kunnen werken. Het gaat om het creëren, ontwerpen, implementeren en ondersteunen van de software. 

Met andere woorden, het wordt ook wel Software Development Life Cycle (SDLC) genoemd. Het “industriestandaard software development” proces helpt bedrijven hoogwaardige applicaties te creëren. Het legt ook de basis voor verschillende teamleden om samen te werken en software van hoge kwaliteit te bouwen met het gegeven budget en de gegeven tijdlijn.

Wat is op maat gemaakte software development?

Software development op maat is het maken van IT-oplossingen precies volgens jouw zakelijke behoeften. Tijdens dit proces bestudeert het development team de zakelijke vereisten om unieke functies in de software aan te brengen. Het ontwikkelingsproces is echter hetzelfde als dat van algemene software development. 

Algemene software is gemaakt voor een zeer groot aantal gebruikers en kent verschillende functionaliteiten. Daarentegen is maatwerk software gemaakt voor een bepaalde groep of een bedrijf.  

Software op maat is eenvoudig te gebruiken en stroomlijnt de bedrijfsvoering efficiënt. 

Wat zijn enkele standaard processen binnen software development ?

Een software development- proces omvat een stappenplan om ideeën om te zetten in waardevolle software. Wereldwijd bestaan ​​er verschillende methoden bekend om software te ontwikkelen. De populaire zijn als volgt:

Weerbaar: Agile software development is een moderne methode die meer flexibiliteit mogelijk maakt bij het bouwen van applicaties. 

DevOps: Ook dit is een moderne methode die helpt om met hoge snelheid software te bouwen. 

Waterval: Dit is een traditionele methode om software te bouwen en kost meer tijd. 

Hoe werkt software development?

Software development is een gedetailleerd proces met verschillende stappen of fasen. Elk van de fasen is gericht op het vervullen van specifieke activiteiten die helpen bij het bouwen van het uiteindelijke softwareproduct. 

De standaard fasen van de levenscyclus van software development zijn als volgt:

Stap 1 Bepalen van de project behoeften

Je moet diepgaand marktonderzoek uitvoeren om te bepalen of jouw software goede marktbehoeften heeft. Het maken van software die niemand wil gebruiken leidt tot mislukking van projecten en verlies van middelen. 

De eerste stap op weg naar het maken van de software is dus het identificeren van het volgende:

  • Wie gaat de software gebruiken?
  • Welk probleem zal de software oplossen?

Zodra je informatie over het klantenbestand hebt verzameld, wordt het gemakkelijker om verder te gaan. Het helpt bijvoorbeeld om de belangrijkste kenmerken van de software te benoemen. 

Stap 2- Het inventariseren van de softwarevereisten

Er wordt een document gebouwd om de technische en gebruikersvereisten vast te stellen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de software is gebouwd met een gedetailleerd overzicht van verschillende componenten. 

Stap 3- Ontwerp

In deze fase werken de ontwerpers en developers aan de gebruikersinterfaces van de software. Ze gebruiken wireframing-tools om software afbeeldingen te maken en om een ​​stroom van elementen, pagina- overgangen, enz. te creëren. 

De nadruk ligt hier op het creëren van een schematische weergave van hoe het uiteindelijke software product eruit ziet. De visuele weergave moet laten zien dat de software er mooi en gebruiksvriendelijk uitziet.

Stap 4- Ontwikkeling

Zodra je de webdesigns goedkeurt, gaan de developers aan de slag met de softwarecode. Afhankelijk van het project kunnen er meerdere developers zijn of een full-stack developer. Deze fase omvat het creëren van de front-end en back-end. 

De front-end developers werken aan het maken van functionele UI-elementen waarmee gebruikers kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een social media-app, waarbij het front-end team werkt aan de inlogknop, chatknop en diverse andere elementen. Frontend-technologieën omvatten het gebruik van HTML-, CSS- en JavaScript-bibliotheken en -frameworks.

Back-end developers werken aan databases, logica, application programming interfaces (API’s), architectuur en servers. Ze zorgen ervoor dat de softwareapplicatie goed werkt op basis van gebruikersinteracties. Backend-technologieën omvatten het gebruik van zogenaamde server side-talen zoals Python, PHP en tools zoals Microsoft SQL Server, MySQL, MongoDB, enz. 

Als je een full-stack developer hebt, kunnen zij zowel front-end als back-end aan de gang krijgen. 

Stap 5- Testen

De software ondergaat verschillende testprocedures, zoals unit-tests en functionele tests, om bugs te vinden en te verwijderen. Zo kun je er zeker van zijn dat de software of mobiele applicaties goed presteren. 

Stap 6 Starten en onderhouden

De laatste stap is het beschikbaar maken van de software voor gebruikers. Gebruikers kunnen ook feedback geven om de software te verbeteren. Het onderhoudsteam brengt wijzigingen aan in de software op basis van de feedback van de gebruikers. 

Conclusie 

Software development begint bij de oorsprong van de ideeën en gaat verder met onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, testen, lancering en onderhoud. Het is een complex proces dat helpt bij het creëren van innovatieve IT-oplossingen met nieuwe functionaliteiten.

Bij Zedox kunnen we je helpen software op de juiste manier te laten maken. Wij hebben programmeurs in meerdere technologieën en kunnen je helpen bij het maken van hoogwaardige software.