Minimum Viable Product

Hoe maak je een Minimum Viable Product in 2024?

Het maken van een MVP wordt beschouwd als een feilloos proces bij het testen van nieuwe software-ideeën op de markt. Het helpt je het product vorm te geven volgens de vraag van de gebruiker, waardoor je een marktklaar product kunt lanceren en kunt voorkomen dat je iets bouwt zonder dat er vraag naar is. 

Maar wat is een MVP? Een MVP is de eenvoudigste versie van elk product dat is gebouwd met een of enkele kernfuncties. Door zich te concentreren op de primaire functies, kan de applicatie snel worden gecodeerd en gestart, en weten gebruikers verder duidelijk hoe ze deze moeten gebruiken.

Op basis van marktprestaties en gebruikersfeedback worden nieuwe functionele features aan de MVP toegevoegd die de moeite waard zijn. Dit worden product iteraties genoemd en helpen een product te creëren dat de eindgebruikers leuk vinden. 

 

Deze blog helpt je te begrijpen hoe je een MVP kunt ontwikkelen. Voordat we in de stappen duiken, laten we weten waarom het een geweldig idee is om er een te maken.

Het doel van een MVP

De belangrijkste redenen om een MVP ontwikkelen zijn: 

  • Testideewaarden: Met MVP’s kun je controleren of de beoogde klanten jouw product leuk vinden en waarderen. En ook dat kost een fractie van de kosten van het maken van een compleet product.
  • Vermijd fouten: Door bij elke release op één of enkele functies te focussen, worden fouten in de code en andere aspecten van het product voorkomen.
  • Bouwt klantenbestand op: Zodra je de eerste versie van het product uitbrengt en mensen het gaan gebruiken, is het gemakkelijker om nieuwe versies uit te brengen voor een steeds groter wordend klantenbestand.
  • Verkrijg marktinzichten: Je krijgt goede marktinzichten die helpen om nauwkeurige inschattingen te maken van het rendement op investeringen. 
  • Investeerders aantrekken: Een MVP is als een daadwerkelijk functionerend product dat spreekt voor jouw ideeën. Dit helpt om geschikte klanten voor het product aan te trekken.

Diverse succesvolle producten, zoals Airbnb en Facebook, werden als MVP’s op de markt gebracht. Dit toont de waarde aan van het gebruik van een MVP om ideeën om te zetten in marktklare producten. 

6 eenvoudige stappen om een MVP succesvol te ontwikkelen in de eerste poging

 

Stap 1: Voer marktonderzoek uit

Het begint allemaal met diepgaand marktonderzoek. Je moet uitzoeken of jouw idee uniek is en of er vergelijkbare producten bestaan. Een goed inzicht krijgen in de concurrerende producten kan je helpen afronden van je belangrijkste kenmerken. Je kunt jouw product ook differentiëren op basis van ontwerp, functionele kenmerken en prestaties. 

Stap 2 – Verfijn het concept

De volgende stap is om de volgende zaken op orde te brengen:

  • Welk type software wil je creëren?
  • Hoeveel gebruikers zullen jouw MVP actief gebruiken?
  • De verschillende belanghebbenden van de MVP-app
  • Jouw belangrijkste partners
  • De kernfuncties van de eerste release
  • Elke strategie voor het genereren van inkomsten in de eerste release

Stap 3- Kies een MVP-ontwikkelingspartner

Deze stap spreekt voor zich. Of je nu programmeur of niet-technisch ingenieur bent, bij het ontwikkelen van software heb je een extra paar handen nodig. 

Bij Zedrox werken professionele developers in verschillende programmeertalen en technologieën. Op basis van jouw precieze vereisten kunnen wij een geschikte programmeur voor het project toewijzen. 

Stap 4: UI-ontwerp maken en code schrijven 

De volgende stap is het maken van de gebruikersinterface van de MVP-app. De gebruikersinterface moet gebruiksvriendelijk zijn en mensen in staat stellen snel kritieke functies te scannen. Probeer te zorgen voor een natuurlijke stroom van elementen waardoor gebruikers belangrijke functionaliteiten van de applicatie kunnen gebruiken. 

Zodra de gebruikersinterface is bepaald, is de volgende stap het schrijven en testen van de code. Dit is de belangrijkste fase van het opbouwen van de MVP en kan langer duren. Het is nuttig om de app op de stagingserver te testen en vervolgens live te zetten. 

Stap 5 – Laat los en meet

Zodra de MVP aan de doelgroep wordt vrijgegeven, is het tijd om gegevens over de prestaties ervan te verzamelen. De feedback kan waardevolle inzichten opleveren of mensen het graag gebruiken en welke aanpassingen nodig zijn om onder de indruk te blijven van het niet-fysieke product. 

Stap 6- Verfijn 

In dit stadium wordt de MVP uitgebracht met nieuwe functies. Probeer niet te veel functies in dezelfde iteratie te integreren, omdat dit voor verwarring bij gebruikers kan zorgen. Het is beter om je bij elke release van de MVP-app op een paar functies te concentreren.

Conclusie

Nu heb je een duidelijk idee hoe je een minimaal levensvatbaar product kunt maken. Een van de cruciale stappen daarbij is onderzoek en het kiezen van de ideale partners. 

Bij Zedrox hebben we verschillende bureaus geholpen hun droom software ontwikkelen met behulp van de juiste technologische hulpmiddelen. Onze consultants kunnen je helpen met end-to-end oplossingen.