Front-End vs Back-End vs Full Stack: Wat is het verschil?

De softwarewereld kan moeilijk te begrijpen zijn voor iedereen die nieuw is in technologie. Je kunt zoveel jargon tegenkomen terwijl je de IT-wereld probeert te analyseren en te begrijpen. Vaak lees je termen als front-end, back-end en full stack developer.

Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je de vergelijking tussen front-end en back-end probeert te begrijpen. In dit artikel leggen we alles in detail uit. Dit zal jou helpen te begrijpen welke ontwikkelaar gespecialiseerd is in wat voor soort werk en welke je nodig hebt in jouw project.

Laten we beginnen.

Wat is front-end?

Wat een gebruiker op een website kan zien en waarmee hij kan communiceren, is de front-end. Bij het maken van een website maakt een webdesigner eerst user interface ontwerpen, die door een front end developer verder worden omgezet in een echte website.

Hij/zij is dus verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van het zichtbare deel van de website. Om deze taak uit te voeren, gebruiken front-end developers programmeertalen zoals JavaScript, HTML en CSS.

Laten we eens kijken naar deze belangrijkste technologieën die door een front-end developer worden gebruikt:

  • HTML:Het staat voor Hypertext Markup Language en is een standaard programmeertaal die wordt gebruikt bij het bouwen van de structuur van webpagina’s. Het beschrijft ook verschillende dingen die erop moeten staan, zoals afbeeldingen en teksten.
  • CSS (Cascading Style Sheet): Hiermee kunnen de ontwikkelaars beschrijven hoe de inhoud van de webpagina eruit moet zien voor de websitebezoekers. Het helpt bij het bepalen van de kleuren, lay-out, lettertypen en achtergrondafbeeldingen van de website.
  • JavaScript: Het is de programmeertaal die ontwikkelaars helpt de website dynamischer en interactiever te maken voor de gebruikers.

Wat is back-end?

De backend van de website is niet zichtbaar voor gebruikers, maar is voornamelijk verantwoordelijk voor de goede werking van de website. Als je jezelf bijvoorbeeld aanmeldt bij een YouTube-pagina en zoekt op ‘grappige kattenvideo’s’, worden op de pagina meerdere video’s weergegeven die eraan gerelateerd zijn. De backend is verantwoordelijk voor het weergeven van inhoud volgens de eisen van de gebruiker.

De backend-ontwikkelaar werkt aan de code van de website en behandelt ook verschillende andere zaken zoals databases, servers, enz., om ervoor te zorgen dat de website optimaal werkt. Het onzichtbare proces van de website wordt aangestuurd door de backend, wat erg belangrijk is voor het goed functioneren van de website.

Een back end software developer kan de volgende cruciale taken uitvoeren:

  • Kan de software of website-architectuur bouwen
  • In staat om API’s (application program interfaces) te bouwen
  • Code schrijven en database-integratie uitvoeren
  • In staat om te werken met server-side programmeertalen zoals PHP, Python, Ruby, enz.
  • Een goede kennis hebben van databases zoals MySQL, Oracle, MongoDB, enz.

Wat is Full Stack?

De term full stack combineert de front-end en back-end van elke website of software. Een full-stack ontwikkelaar is dus iemand die jouw website vanaf nul kan bouwen. Ze hebben een brede kennis van website-ontwikkeling en de enorme vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Ze kunnen dus worden beschouwd als allrounders voor het bouwen van elke website of software. Ze kunnen front-end ontwikkeling doen met behulp van HTML, CSS en JavaScript, en ze kunnen ook back-end ontwikkeling afhandelen met serververwerking, databases en het schrijven van code.

Wat zijn de verschillen tussen de front- end, back-end en full-stack-ontwikkelaars?

Het grote verschil tussen front-end, back-end en full-stack ontwikkelaars zijn de taken en activiteiten die ze kunnen uitvoeren voor elk bedrijf of bedrijfsorganisatie. Ze zijn ook gespecialiseerd in verschillende vaardigheden en begrijpen verschillende technologieën goed.

Als je bijvoorbeeld een website wilt maken, kun je twee opties hebben:

  • Huur front-end en back-end ontwikkelaars in, of
  • Huur een full-stack ontwikkelaar in.

Laten we de bovenstaande opties in detail bespreken.

Wanneer je een front-end en een back end software developer inhuurt, begint het project met de UI-ontwerpen die worden afgehandeld door de front-end ontwikkelaar. De front-end ontwikkelaar werkt aan het uiterlijk van het digitale product zoals webapplicaties, sites, enz. en hun resultaten zijn visueel zichtbaar voor je.

Zodra het werk van de front-end developer is voltooid, begint de backend-ontwikkelaar te werken aan de code-, database- en serverzijde van de site. Het werk van de backend-ontwikkelaar is niet zichtbaar voor de gebruikers, maar het is essentieel dat de site werkt volgens de verwachtingen van de gebruiker.

In het tweede geval, wanneer je een full-stack ontwikkelaar inhuurt, is hij/zij als enige verantwoordelijk voor de site. Ze kunnen alles aan, van het ontwerpen van de bouw en code tot lancering en onderhoud.

Afsluiten

Inmiddels ken je de verschillen tussen de verschillende aspecten van het bouwen van de website en de rollen/ verantwoordelijkheden die door verschillende soorten ontwikkelaars worden afgehandeld. Bij Zedrox hebben we een team van deskundige web developers.

Op basis van jouw specifieke wensen kunnen wij je voorzien van een front-end developer of een bekwame back-end software developer. Onze ontwikkelaars hebben praktische ervaring met verschillende technologieën die je kunnen helpen de site gemakkelijk te bouwen.