PHP vs Python

PHP vs Python: welke is het beste voor web development?

Bij het maken van webapplicaties ligt de focus op het bouwen van veilige, robuuste en schaalbare oplossingen. De juiste programmeertaal faciliteert dit en zet ideeën snel om in haalbare software. 

PHP vs Python is een felle strijd tussen twee volwassen programmeertalen. Beide helpen om apps te maken die schaalbaar en veilig zijn/ snel laden. Kiezen tussen de twee kan lastig zijn, zelfs voor een ervaren back end software developer.

In deze blog worden de voordelen, nadelen en meer besproken om jou te helpen de beste taal voor uw web development project te kiezen.

Wat is Python?

Python is een hoogwaardige programmeertaal voor algemene doeleinden die volledig open source is. Dit betekent dat iedereen het gratis kan gebruiken om verschillende soorten apps en websites te maken. Apps gemaakt met Python bieden uitstekende mogelijkheden om een ​​groeiend gebruikersbestand aan te kunnen, waardoor ze ideale keuzes zijn voor zowel ondernemingen als startups.  

Ook bedrijven zijn er vaak nieuwsgierig naar Python vs JavaScript bij het maken van apps. Beide zijn haalbare opties, maar Python blinkt uit in het bouwen van moderne AI- en ML-apps. Het is ook nuttig bij het bouwen van reguliere web-apps, data-analyse, enz. 

Voordelen van Python

  • Gemakkelijk te begrijpen syntaxis: De Python-syntaxis is eenvoudig te begrijpen, wat de vlotte introductie van nieuwe developers in het team vergemakkelijkt.
  • Bouw verschillende soorten apps: Python is nuttig bij het maken van webapplicaties, kunstmatige intelligentie-apps, machine learning-oplossingen, data-analyse, enz.
  • Krachtige ondersteuning voor bibliotheken: Er zijn talloze bibliotheken en krachtige raamwerken (krachtige frameworks) beschikbaar waar developers uit kunnen kiezen, die helpen het ontwikkelingsproces te versnellen. Programmeurs kunnen eenvoudig code schrijven met behulp van deze bibliotheken. 
  • Cross-platform: Python-developers kunnen apps maken die soepel draaien op meerdere platforms, zoals Windows, Mac, Linux en verschillende browsers. Hierdoor kunnen bedrijven gemakkelijk een groter publiek bereiken.
  • geïnterpreteerde taal: Ontwikkelaars kunnen de Python-code regel voor regel uitvoeren, wat helpt bij het snel debuggen van apps. 

Nadelen van Python

  • Apps die met Python zijn gebouwd vereisen een grote geheugenruimte, wat gebruikers kan afwijzen.
  • In de vergelijking tussen Python en PHP zijn Python-apps traag, wat leidt tot een slechte UX.

Wanneer Python gebruiken?

Python developers kunnen ideaal zijn voor het maken van de volgende soorten software:

  • Toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML).
  • Data-analyse en mining-oplossingen
  • Gaming-apps
  • Het verzorgen van de backend van webapplicaties 
  • Op blockchain gebaseerde oplossingen

Wat is PHP?

PHP staat voor Hypertext Processor en is eenvoudigweg een scripttaal voor het maken van dynamische webpagina’s en softwareoplossingen. Het is de basis voor platforms voor het bouwen van webshops zoals Magento, WordPress en Joomla.

Een PHP-developer kan schaalbare en snel ladende web apps bouwen, wat helpt om een ​​hoge UX onder applicatiegebruikers te creëren. Net als Python is ook PHP open-source, gratis te gebruiken en biedt het optimale schaalbaarheid en prestaties.

Voordelen van PHP

  • Ondersteuning voor meerdere platforms: PHP kan op verschillende besturingssystemen draaien, zoals Windows, Linux, macOS en Unix. Dit vergemakkelijkt het soepel bouwen van webpagina’s.
  • Veel beschikbare raamwerken: De programmeertaal beschikt over een overvloed aan up-to-date bibliotheken en frameworks die helpen om snel prototypes en apps te bouwen.
  • Uitgebreide gemeenschap ondersteuning: Een grote gemeenschap van developers ondersteunt PHP en helpt met documentatie, tutorials, enz. Dit maakt het voor iedereen gemakkelijker om problemen op te lossen als ze vastlopen met het schrijven van code.
  • Bereik van databases: Populaire databases zoals MySQL, PostgreSQL, SQLite en nog veel meer zijn compatibel met PHP.
  • Hoge prestatie: Apps gemaakt met PHP worden onmiddellijk geladen, en dit helpt om verbinding te maken met de applicatiegebruikers. 

Nadelen van PHP

  • Niet geschikt voor kunstmatige intelligentie en machine learning-oplossingen
  • Het debuggen van websites kan moeilijk zijn voor nieuwe programmeurs.

Wanneer PHP gebruiken?

  • Voor het bouwen van de serverkant van de applicaties
  • Dynamische websites
  • Het maken van contentmanagementsystemen
  • Oplossingen op ondernemingsniveau

PHP versus Python – Belangrijkste verschillen tussen de twee talen

Prestaties van de webpagina’s

Programma’s geschreven in Python zijn relatief langzamer dan programma’s geschreven in PHP. Ter vergelijking: programma’s geschreven in de nieuwste versie van de PHP-scripttaal zijn drie keer sneller dan programma’s geschreven in Python. Dus webpagina’s gebouwd door PHP ontwikkelaar laadt snel.

Houd er rekening mee dat het voor iedereen gemakkelijker is om te leren programmeren in de Python-taal, omdat het een eenvoudige syntaxis heeft. Aan de andere kant is de syntaxis van PHP, ondanks dat het de meest gevraagde programmeertalen is, niet eenvoudig.

Website onderhoud 

In de discussie tussen Python en PHP speelt site-onderhoud een cruciale rol bij het kiezen van de juiste technologie. Verschillende programmeertalen kunnen een aanzienlijke mate van ondersteuning bieden bij het onderhoud. Dit wordt belangrijker als je een site wilt bouwen die regelmatig moet worden bijgewerkt op basis van gebruikersfeedback. 

Python-websites vergen weinig onderhoud, wat helpt om budget te besparen en soepele updates te garanderen. Aan de andere kant zijn sites die met PHP zijn gebouwd moeilijk te onderhouden.

Foutopsporing in applicaties

Debuggen is het standaardproces voor het identificeren en elimineren van fouten in de softwareapplicatiecode. Afhankelijk van de verschillende talen kan dit tijdrovend zijn. Python-code kan snel worden opgespoord, wat het proces helpt versnellen. Aan de andere kant kost het debuggen van PHP meer tijd.

Database-integratie

Compatibiliteit met een groot aantal databases betekent een overvloed aan opties, wat een vlotte selectie van de juiste database voor het applicatie bouwproject betekent.

Zowel Python als PHP zijn compatibel met standaard databases zoals MySQL, MongoDB en PostgreSQL. Over het geheel genomen ondersteunt PHP een groter aantal databases en verslaat het Python op dit aspect. Dit blijkt ook nuttig bij het bouwen van de serverkant van mobiele apps.

Conclusie

Beide zijn uitstekende keuze talen voor het bouwen van webapplicaties. De juiste selectie hangt af van het soort website dat je bouwt. Als je bijvoorbeeld een eenvoudige website bouwt die geschikt is voor een groot aantal mensen, kun je voor PHP kiezen.

Aan de andere kant, als je moderne AI-oplossingen bouwt, passen Python-developers beter bij het project. 

Bij Zedrox kunnen professionele ontwikkelaars naadloze apps voor jouw bedrijf bouwen.