How to Reduce Technical Debt in Software Development

Hoe kan de technische schuld bij Softwareontwikkeling worden verminderd?

Bij het leiden van maatwerk Software ontwikkeling projecten haasten bedrijven zich vaak om de snellere lancering van ideeën te garanderen. Voor snellere leveringen worden bepaalde delen van de code vaak weggelaten of verwaarloosd.

Dit leidt tot technische schulden in het softwareproject, wat betekent dat het weggelaten of verwaarloosde deel van de code uiteindelijk grote herwerking vereist. In sommige gevallen leidt dit vaak tot hoge onderhoudskosten en andere problemen. 

Deze blog helpt je technische schulden te begrijpen en hoe je deze via de softwarecode kunt minimaliseren.

Wat is technische schuld bij softwareontwikkeling?

Technische schulden in de software verwijzen naar bepaalde delen van de code die worden gemist of weggelaten om snel doelen te bereiken. De gemiste of weggelaten code kan uiteindelijk tot meer herbewerking leiden, wat technische schuld wordt genoemd.

Het vertegenwoordigt in feite het extra werk dat ontstaat wanneer het team snellere oplossingen kiest in plaats van het volledige of standaardwerk te doen.

Wat veroorzaakt technische schulden?

Er zijn verschillende factoren die leiden tot de opbouw van technische schulden. Enkele veel voorkomende redenen zijn:

  • Het proberen te voldoen aan specifieke deadlines dwingt developers vaak tot een ​​niet ideale aanpak te volgen om software laten ontwikkelen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk is het juist om te bedenken dat het beheren van technische schulden gepaard gaat met het bewaren van een optimaal evenwicht tussen deadlines en code kwaliteit.
  • Developers met een gebrek aan ervaring kunnen code schrijven die meer herwerk vereist, wat leidt tot meer wrijving bij de softwareontwikkeling. Bijvoorbeeld een developer die niet begrijpt wat maatwerk software is zal er niet in slagen het goede te kiezen tech hulpmiddelen.
  • De goed ontworpen code kan ook verouderd raken als de IT-vereisten tijdens de ontwikkelingsfase veranderen.
  • Het niet volgen van industriestandaarden en best practices in het softwareontwikkelingsproces leidt tot slechte code schulden.
  • Verouderde testprocedures leiden tot ongeïdentificeerde bugs en problemen en compliceren de code.

Hier zijn 7 manieren om technische schulden in software te minimaliseren 

1. Consistente code beoordelingen

Het regelmatig uitvoeren van code beoordelingen helpt bij het opsporen en aanpakken van potentiële technische fouten in de applicatiecode. Code Beoordelingen kunnen 100% naleving van best practices garanderen en een grotere transparantie en samenwerking tussen het ontwikkelaarsteam bevorderen.

Bovendien hebben developers de neiging om de code nauwkeuriger uit te lijnen als ze op de hoogte zijn van regelmatige code reviews. Dit helpt om kleine en grote bugs in de applicatiecode aanzienlijk te verminderen.

2. Parallelle testcycli

Door agile te werken, werken de developers en de QA-teams parallel en helpen ze bugs te vinden en te elimineren voordat ze de productiefase van de software ingaan. Bovendien zorgt het ervoor dat wijzigingen in de code geen nieuwe technische schulden aan de software introduceren. 

Door gebruik te maken van geautomatiseerde testcycli kun je het proces stroomlijnen en foutloze code van hoge kwaliteit bouwen.

3. Code Refactoring

Bij code refactoring passen ontwikkelaars de code aan zodat deze gemakkelijker te updaten en te onderhouden is, maar het externe gedrag blijft hetzelfde. Refactoring draait om het elimineren van complexiteit en duplicatie uit de code.

Het nadeel is dat refactoring onbedoelde problemen kan opleveren, omdat de originele code al goed werkt.

4. Zorg voor goede documentatie

Het negeren van de technische schulden van software ontwikkelen projecten kunnen vol risico’s zijn. Integendeel, het bijhouden van de technische schulden met de juiste documentatie is haalbaar om de wrijving in software te verminderen. 

Het analyseren en bespreken van de impact van technische schulden op de snelheid van softwareontwikkeling kan helpen bij het nemen van goed geïnformeerde beslissingen. Over het geheel genomen worden de snelheid van het project en de kwaliteit van de code een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij belanghebbenden een grotere transparantie hebben.

Dit helpt het collectieve eigendom van de codebase te bevorderen, waarbij verschillende teamleden zich verantwoordelijk voelen voor het bereiken van een optimale code kwaliteit. 

5. Sluit je aan bij de bedrijfsdoelstellingen

Je moet de technische schulden vinden en aanpakken die rechtstreeks van invloed zijn op de zakelijke behoeften en doelstellingen. Het oplossen van de meest dringende technische schulden kan helpen bij het prioriteren van de product roadmap op basis van de bedrijfsdoelstellingen.

6. Implementeer technologie-upgrades

De tech-stack van de software moet regelmatig worden geüpgraded met versie-updates. Dit helpt om de software up-to-date te houden met beveiligingspatches en prestatieverbeteringen en elimineert met succes de accumulatie van technische schulden als gevolg van verouderde technologie. 

7. Gebruik modulaire ontwerp patronen

Het gebruik van modulair ontwerp en schone code architectuur helpt de technische schulden aanzienlijk te verminderen. Vergeleken met geclusterde ontwerpen zijn modulaire ontwerpen eenvoudig te onderhouden en maakt schone code het gemakkelijker om bugs te identificeren en te elimineren. Dit vermindert het aandeel van herbewerking aanzienlijk en helpt problemen in de code te voorkomen. 

Conclusie

Het verwaarlozen van technische schulden kan tot ernstige gevolgen leiden in Softwareontwikkeling projecten, zoals het direct verhogen van herbewerking, projectbudget en code kwaliteit. 

Bij Zedrox gaan we agile te werk en volgen we de industriestandaardpraktijken om software laten ontwikkelen. Hierdoor kunnen wij op tijd hoogwaardige oplossingen leveren en tegelijkertijd de technische schulden onder controle houden.