Vaak kom je de term maatwerk software tegen. Maar wat is het en hoe kan het bedrijven helpen bij het oplossen van kritieke en zakelijke problemen?
In deze blog leggen we je alles uit over software op maat, de zakelijke voordelen en mogelijke nadelen, en hoe het maken van software op maat je helpt om bedrijfsgroei te stimuleren.
Laten we beginnen.
Wat is maatwerk software?
Software die speciaal is gemaakt om specifieke problemen op te lossen, kan worden opgevat als software op maat. Ze worden ook wel op maat gemaakte oplossingen genoemd en kunnen zich aanpassen aan belangrijke bedrijfsactiviteiten en -processen of bepaalde bewerkingen automatiseren.
Ze zijn niet zoals de standaardsoftware of kant-en-klare oplossingen. De standaardsoftware is een algemene oplossing om een grote groep of meerdere instellingen, bedrijven, etc. te helpen. Daarom wordt er een kant-en-klare oplossing gemaakt voor het grote publiek.
Daarentegen maakt elk bedrijf een maatwerk software die naadloos inspeelt op bedrijfsprocessen.
Waarom zou je software op maat maken?
Software items kunnen op maat gemaakt worden op basis van de behoeften en eisen. Dit maakt ze eenvoudig en helpt bij het automatiseren van kritieke taken en bewerkingen. Met een groeiend bedrijf voldoet kant-en-klare software vaak niet aan de zakelijke eisen.
Dit probleem doet zich niet voor bij een op maat gemaakte software. Software laten ontwikkelen volgens jouw specifieke eisen helpt de met schaalbare oplossingen om een groeiend klantenbestand aan te kunnen. Laten we de voor- en nadelen bespreken.
Voordelen van op maat gemaakte software
Maatwerk software wordt gemaakt volgens jouw wensen en je kunt op elk moment meer functies toevoegen, volgens de laatste vereisten. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en stelt het bedrijf in staat om klaar te zijn voor de toekomst. De belangrijkste voordelen van op maat gemaakte software zijn:
- De software werkt goed op verschillende apparaten zoals desktops, mobiele apparaten, tablets, enz.
- Je kunt ze altijd en overal gebruiken.
- De software kan worden voorzien van uitstekende en stabiele servers.
- Maatwerksoftware is nauwkeurig en vrij van te veel onnodige functionaliteiten. Dit helpt bij het ontwerpen van een eenvoudige gebruikersinterface.
- Je kunt zelfs complexe bedrijfsprocessen automatiseren.
- Zij kunnen jouw problemen perfect oplossen.
- Met de groeiende vraag kun je jouw nieuwe functies aan de software toevoegen.
Nadelen van het maken van maatwerk software
Het eerste probleem met software op maat is dat het kostbaar kan zijn in vergelijking met standaardsoftware. Dit komt omdat standaardsoftware een groot gebruikersbestand heeft en werkt om een enorm publiek aan te trekken.
Ook vereist het maken van software op maat meer tijd in het product. Er zijn dus twee belangrijke nadelen:
- Het kunnen dure opties zijn
- Vereist meer tijd
Waarom is maatwerk belangrijk voor jouw organisatie?
1. Efficiënt
Aangepaste software kan je helpen taken snel uit te voeren en de productiviteit van werknemers te verhogen. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, wat ook helpt bij een goede gebruikersacceptatie.
2. Schaalbaarheid
De op maat gemaakte software kan zich aanpassen aan de groeiende zakelijke eisen. En softwareontwikkelaars kunnen futuristische eisen identificeren en integreren in de software. Dit helpt om dezelfde software voor een langere periode te gebruiken.
3. Integratie met legacy-systemen
Je kunt de op maat gemaakte software gebruiken met het bestaande legacy-systeem. Ze kunnen met elkaar worden verbonden om een hoge bruikbaarheid en meer winst voor de bedrijfsorganisatie te garanderen.
4. Rentabiliteit
Aangepaste software biedt ook de mogelijkheid om er geld mee te verdienen en inkomsten te genereren. Je kunt de software bezitten en in licentie geven of verkopen aan andere bedrijven die vergelijkbare oplossingen nodig hebben.
Hoe kunnen we je helpen bij het bouwen van maatwerk software?
Bij Zedrox hebben we een gestroomlijnd proces van het maken van software en helpen we ook met ondersteunende diensten. Ons software support– team kan helpen bij het oplossen van problemen of het upgraden van het systeem om te voldoen aan de nieuwste zakelijke eisen.
De belangrijkste stappen bij het maken van maatwerk zijn:
1. Analyse van het project
De eerste stap in onze werkwijze is het achterhalen van de essentiële projectvereisten. Dit houdt in dat je ons uitlegt met welke fundamentele problemen je wordt geconfronteerd of welk software-idee je in gedachten hebt. Onze software-experts zullen vragen stellen om de belangrijkste doelstellingen te analyseren en de doelstellingen van het project te bespreken.
2. Plan van Aanpak
De maatwerk software die wij voor je maken is uniek. De development roadmap is dus ook uniek en behandelt alles tot in detail. De roadmap verdeelt de software in gemakkelijk te begrijpen modules. Dit zal helpen om de voortgang van het project te volgen en inzicht te geven in de totale kosten voor de maatwerk software.
3. Ondertekening van contracten
Zodra je het contract ondertekent en de ontwikkelings- roadmap goedkeurt, gaan we aan de slag met het ontwerp en de code van de software. Een vaste accountmanager blijft met je in contact om je op de hoogte te houden van de voortgang van het project.
4. Ontwerp en ontwikkeling
Ons ontwerpteam gaat aan de slag en deelt het ontwerp ter goedkeuring. Zodra je ze hebt goedgekeurd, gaan de ontwikkelaars aan de slag met de code. De code wordt regelmatig getest om aan de verwachte prestaties te voldoen en ook om bugs en problemen te elimineren.
5. Levering en onderhoud
Uiteindelijk overhandigen we de softwarecode en helpen we je deze te lanceren naar de eindgebruikers. In deze fase kan het onderhoudsteam je helpen met eventuele onverwachte problemen met de software.
Afsluiten
Dat had alles te maken met het begrijpen van maatwerksoftware. Bij Zedrox kunnen we jouw softwarepartner zijn voor het bouwen van hoogwaardige oplossingen. Wij hebben verschillende bedrijfsorganisaties geholpen met het bouwen van up-to-date en schaalbare software.